Vul je portemonnee met cash

Tip 9: vul je portemonnee met cash. Op Shikoku moet je nog veel met cash betalen. Van je overnachting tot het eten in een Kombini, alles gaat met cash. Gelukkig zijn er wel veel pinautomaten, die echter zo af en toe (opeens) niet meer werken.

Pin geld!

Toen ik op Kansai International Airport landde, ging ik direct op zoek naar een pinautomaat. Ik was gewaarschuwd, dat je cash moet hebben op Shikoku. En dat bleek waar. Vrijwel alle betalingen heb ik contact moeten doen, op een paar hotels na. Die hotels accepteren creditcards, net als de bus service tussen KIX en Shikoku-Tukoshima! Vergeet verder contactloos betalen of pinnen, gebruik gewoon cash.

Wisselautomaten

Op het station van Tukoshima stond ik even te kijken wat ik met mijn biljetten van ¥10.000 kon doen. Gelukkig accepteerde de automaat biljetten en kreeg ik een jackpot aan muntjes en biljetten retour. Dat was wel zo handig: de volgende betalingen kon ik vrijwel gepast doen.

Kleingeld ‘sparen’

De munten met een kleine waarde kan je het best apart houden. Die zijn handig om te gebruiken tijdens het tempelritueel. Ik had daarvoor een apart portemonneetje. Blijkbaar zijn de muntjes van ¥ 5 van speciale betekenis. Ze zijn herkenbaar aan het gaatje in het midden. In sommige tempels kan je zakjes vol kopen, voor meer geld dan ze waard zijn! Ze brengen de gever geluk. Ik heb ze gebruikt om in tempels te doneren als ik iemand in gedachten nam die wel wat extra steun kon gebruiken: baat het niet, dan schaadt het niet!

Waar pinnen?

De beste plekken om te pinnen zijn de postkantoren. Die staan gelukkig in de route guide aangegeven. De Nederlandse bankpassen worden daar zonder problemen geaccepteerd. Verder hebben vrijwel alle kombini geldautomaten staan. Helaas deed mijn SNS-pas het niet in alle automaten. Tijdens mijn trip werd op de automaten in Lawsons aangegeven dat ze zouden stoppen met buitenlandse betalingen. Ik weet niet of dat echt zo is. Voor mij maakte dat niet uit: bij de geldautomaten van Lawson’s deed mijn pas het toch niet.

Let op rond nationale feestdagen

Tijdens nationale feestdagen (en Japan heeft er best veel) ligt het internationale bancaire betalingsverkeer plat en kan je niet of nauwelijks pinnen. En dat geldt ook voor het weekend dat aan die feestdag vastzit of erop volgt. De uitzondering was weer het postkantoor, zoals je kunt lezen in mijn blog. Sowieso moet je rond de feestdagen even opletten: zeker tijdens ‘golden week’ schijnt het lastig tot onmogelijk te zijn om last minute onderdak te vinden. Als je er in die periode bent, doe dan een inschatting van de afstanden die je dan wilt lopen en regel vooraf waar je kunt verblijven op dat stuk van de route.