Lees blogs van andere pelgrims

Tip 4: Lees blogs van andere pelgrims. Haal inspiratie uit blogs van andere henro, kijk waar zij tegenaan liepen en welke ervaringen zij opdeden. Gelukkig doe je dat al: anders was je niet op mijn site uitgekomen!

Inlezen

Mijn zoektocht naar informatie over Shikoku88 op internet leverde me een aantal hits op waarin eerdere pelgrims hun ervaringen deelden. Het lezen van die blogs heeft mij een goede (eerste) indruk gegeven van wat me te wachten stond. Zo kwam ik er via deze blogs ik achter dat er een site is met de hagimori-list met overnachtingsplekken. En dankzij het blog van Taryn wist ik bijvoorbeeld zeker, dat ik bij Pavilion Surf langs wilde gaan. Daarover meer bij tip 5 over de overnachtingen. Het lezen van blogs gaf me ook een beeld van wat een wandelende pelgrim per dag aan afstand kan afleggen.

En het boek van Yvonne Schoutsen

Bij het doorzoeken van de site van de bibliotheek ontdekte ik het boek “De magie van Shikoku”. Yvonne Schoutsen heeft dat geschreven na haar henro. Dat boek heb ik met veel plezier gelezen. Terwijl ik het boek las, merkte ik, dat de manier waarop zij met het boeddhisme omging niet bij mij paste. Ik heb me daarom dan ook niet verdiept in de verschillende afbeeldingen en beeldjes die je onderweg tegenkomt. Zo zie je maar dat iedereen zijn eigen pelgrimstocht samenstelt en ervaart.

Wordt lid van de Facebook groepen

Op Shikoku zelf hoorde ik via een andere Nederlandse henro, Geertje Preuter, van het bestaan van de henro groepen op Facebook. Daardoor ging ik ernaar op zoek en ben ik er lid van geworden. Dat leverde een interessante conversatie via Messenger op met een van de beheerders, Don Weiss. Hij vroeg me om de drie vragen in te vullen die je blijkbaar via de browser kan zien. Met mijn Facebook app kreeg ik die niet te zien en daarom wilde hij me niet toelaten. Uiteindelijk is het goed gekomen, want toen ik aangaf dat ik al lang onderweg was en die avond in tempel 17 bivakkeerde, kreeg ik toegang. Inmiddels weet ik dat Don zelf niet al te ver bij tempel 17 vandaan woont, ik was dus gewoon bij hem in de buurt! Al snel werd ik ook lid van de Nederlandstalige Henro-groep op Facebook.

Lees blogs van andere pelgrims

Ik heb me vanaf 2018 vooral via het internet georiënteerd op wat me te wachten stond. Daar kwam ik er al snel achter dat er niet zoveel informatie beschikbaar is. Gelukkig zijn er wat sites te vinden van pelgrims die ons voor zijn gegaan. Hieronder tref je vanuit verschillende invalshoeken verwijzingen aan naar die sites.

Algemene tips

https://shikoku-tourism.com/en/shikoku-henro/shikoku-henro

http://www.shikokuhenrotrail.com/index.html

https://www.pbs.org/wgbh/sacredjourneys/content/shikoku/

Blogs van andere pelgrims:

https://yourpilgrimageinjapan.com/ohenro-ambassadors/

https://www.walking-henro.net/

https://templetales.substack.com/p/ep-039-the-sacred-pilgrimage-of-shikoku

http://www.ellyjuhrend.nl/index.html

https://followingthearrows.com/shikoku-88-temple-pilgrimage/

Achtergrondinformatie over de Shikoku88

https://apjjf.org/2019/06/Kang.html

https://88shikokuhenro.jp/en/

Overzichtssites vanuit toeristische insteek

https://blog.gaijinpot.com/pilgrims-88-temple-walk-shikoku/

https://thetruejapan.com/shikoku-pilgrimage-88-temples-to-enlightenment/

En podcasts

http://hikeordie.com/episode-031-paul-barach-hiking-the-shikoku-pilgrimage-hike-or-die-outdoor-adventure-podcast/

https://amateurtraveler.com/travel-island-shikoku-japan-travel-podcast/

https://elcaminopeople.com/podcast/episode-14-shin-tanaka-shikoku-pilgrimage/

Heb jij meer leesvoer gevonden?

Laat dan even een opmerking achter hieronder, dan vul ik mijn lijstje aan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *