Bereid je voor op extremen

Tip 3: Bereid je voor op extremen. Het klimaat op Shikoku kan moordend zijn qua hitte, luchtvochtigheid, kou, hoosbuien en tyfoons. Sommige bergpaden gaan steil omhoog en omlaag en je wandelt kilometers over asfalt langs doorgaande wegen.

In welk seizoen ga je?

Een van de belangrijkste vragen die je moet stellen is wanneer je naar Shikoku kunt gaan. Zeker als je qua verlof afhankelijk bent van specifieke seizoenen, dan is het belangrijk rekening te houden met wat je daar qua klimaat gaat ervaren. In de winters kan het koud zijn, zeker op de bergen. Het voorjaar geldt als een van de mooiste momenten om te gaan; dan kan je de prachtige kersenbloesems zien. Als je vroeg bent, kan het nog koud zijn en als je laat bent, kan het erg warm worden. De zomers zijn vochtig en heel heet. Shikoku ligt ongeveer op dezelfde hoogtegraad als Rome en net als daar besluiten veel Japanners in de zomer om de steden te verlaten en de koelte elders op te zoeken. De herfst is mooi met prachtig kleurende bladeren en een gematigde temperatuur.

Bereid je voor op extremen, bekijk de klimaatgrafieken voor Shikoku
Twee klimaatgrafieken voor Shikoku

Augustus is warm en vochtig

Ik ben zelf eind augustus gestart met de tocht. Toen was het heet en de luchtvochtigheid was vaak meer dan 90%. Dat levert mooie plaatjes op waarbij mistbanken ontstaan boven de bossen. De eerste week was het zo vochtig, dat het montuur van mijn bril ging roesten. Zodra de zon op die dagen doorkomt, wordt het vochtig warm en is het drukkend. Dan is het lastig om je warmte kwijt te raken, omdat je zweet niet verdampt. Pauzes in airconditioned Konbini zijn dan een welkome afwisseling. In een van de henro rustplekken kreeg ik een beker ijswater, nadat ik door de eigenaresse van de naastgelegen karaokebar eerst was afgespoeld met een tuinslang!

In september komen de tyfoons

Tijdens de zeven weken dat ik over de tocht deed, zijn er vijf tyfoons over Japan getrokken. De meeste gingen bovenlangs, tussen Korea en Japan door. De pluimen met neerslag trekken dan echter wel degelijk ook over Shikoku. Ik ben tot op mijn ondergoed en sokken natgeregend op een van die regendagen, ondanks regencape, -broek en waterdichte schoenen!

Wanneer kan je het beste naar Shikoku?

  1. Voorjaar
    • Het voorjaar is een ideale tijd om te gaan. In Shikoku start dat seizoen vroeg: vanaf de tweede helft van februari lopen de temperaturen op. Houd wel rekening met kou in de bergen.
  2. Herfst
    • De herfst is een prachtige periode om te gaan. Zeker vanaf eind september als er minder tyfoons zijn en de temperatuur gematigder wordt.
  3. Winter
    • De winters kunnen houd zijn. Kleed je daarom op de kou en zorg dat je antislip-profielen onder je schoenen hebt.
  4. Zomer
    • Wandelen van de henro in de zomer is af te raden. Alleen als het echt niet anders kan, omdat je geen vrij kan nemen in andere seizoenen, zou ik dan gaan. De zomer is heet en vochtig. Veel overnachtingsplekken zijn in juli en augustus gesloten.

Hoogteverschil

Omdat een aantal tempels bovenop bergen liggen, zul je bergen moeten beklimmen die tot 900m hoog zijn. Dat heeft gevolgen voor de temperatuur. Voor mij was het grootste temperatuurverschil tussen dal en top bijna twintig graden. Omdat ik bij aankomst bij de tempel behoorlijk bezweet was, moest ik snel een extra shirt aantrekken om te voorkomen dat mijn spieren stijf werden of ik een verkoudheid op zou lopen.

Glibberige bergroutes

De combinatie van regen en bergpaden leidt tot gladheid. Ik heb op sommige stukken door het water moeten waden, dat van de berg stroomde. Omhoog ging dat prima. Bij het afdalen had ik vooral last van die gladheid. Daarbij heb ik vaak gebruik gemaakt van mijn kongozue als extra steunpunt. Dat heeft me een aantal keren behoed voor een val. Helaas ging het ook een keer mis.

Hitte van asfalt en de moordende zon

Op een aantal stukken ontbreekt schaduw. Terwijl ik langs de kust wandelde voorbij Kochi, volgde ik een traject op asfalt in de brandende zon. De hitte was enorm, ik heb op dat traject van tien kilometer mijn Camelbak van 3 liter leeggedronken. Op een gegeven moment cirkelde er een roofvogel boven me en kreeg ik het gevoel dat deze in de gaten hield of ik niet het loodje zou leggen.

Zweet en zout

Na een tijdje merkte ik het effect van het vele zweten, want er ontstonden schuurplekken bovenaan mijn bovenbenen. Ik heb toen een tube Nivea gekocht, waardoor ik die plekken kon beschermen en het herstel kon beginnen. In een eettentje kwam ik erachter, dat de Udon-soep wel erg lang nabrandde op mijn lippen. De schrale plekken op mijn lippen heb ik daarna behandeld met wat lippenbalsem.

Bereid je voor op extremen

Ik was al een ervaren wandelaar. Als voorbereiding had ik in de derde week van juli 2019 ook nog de 4daagse van Nijmegen gewandeld. Die vier dagen van 50 km was ik goed doorgekomen. Na die training, ben ik met een gevulde rugzak gaan trainen. Als ik met rugzak een rondje twee bruggen in Deventer liep, had een mooie combinatie van traplopen en helling op en af wandelen te pakken. Die training heeft me geholpen om op Shikoku de echte bergen te bedwingen, hoewel niets je echt kan voorbereiden op wat je te wachten staat. Zorg dus voor een basis wandel-fitheid en stel je open voor de uitdagingen, luister naar je lijf en geniet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *