Maak je rugzak lichter … en nog lichter

Tip 6: Maak je rugzak lichter. Iedere kilo neem je mee omhoog langs 10.000 hoogtemeters en de 1.200 kilometer lange wandeling. Bij twijfel laat je het thuis. Op Shikoku kan je vrijwel alles kopen.

Alles mee voor de henro

Tijdens de henro had ik alles bij me wat ik op de route nodig had. Vooraf had ik een paklijst gemaakt en was op zoek gegaan de lichtste items van alles wat ik mee wilde nemen. Welke broek was lichter? Die ging mee. En samen met Katja nam ik ieder item door: had ik dat echt nodig? Zo niet, dan volgde het besluit het opzij te leggen. Daarmee lukt het om het gewicht van mijn rugzak behoorlijk te reduceren.

Maak je rugzak lichter: wees selectief met zware spullen

Mijn zwaarste items waren een inflatable, lakenzak, fleece deken en de rugzak zelf. Achteraf had ik er waarschijnlijk voor gekozen geen inflatable mee te nemen. Zelfs bij de meeste tsuyado waren futons beschikbaar, het gebruik van een extra matrasje was niet nodig.

Zorg voor een goede rugzak

Mijn rugzak heb ik speciaal voor deze tocht gekocht. Ik heb een Fjälräven Abisko Friluft van 35 liter uitgezocht vanwege de verstelbaarheid en het draagcomfort. De rugzak zelf weegt 1550g. Als je iedere dag met een kilo of tien op je rug zes tot acht uur aan de wandel gaat is draagcomfort belangrijk. Omdat deze rugzak tot hoog op mijn rug kwam, kon ik geen traditionele rijsthoed dragen: die zou tegen de bovenkant van mijn rugzak stoten. Dat was jammer, want ik wilde graag op de traditionele henro lijken!

Afnemend gewicht: drinken onderweg

In mijn rugzak had ik een camel bag met een capaciteit van drie liter water. ’s Ochtends zat die helemaal vol water en gedurende de dag slurpte ik de zak leeg. In tempel vijf kreeg ik van een monnik te horen dat het noodzakelijk is om ook mijn mineralen en zouten aan te vullen. Hij gaf het advies minimaal een derde van het vocht via energiedrank aan te vullen. Daarom had ik in de open zijvakken van mijn rugzak meestal twee flesjes met Aquarius of Pocari Sweat. Als je daarbij op de kosten wil letten, koop dan de 2 liter flessen bij de supermarkten en giet die over in eerder gebruikte flesjes.

Teveel meegenomen? Maak je rugzak lichter en stuur het terug

Mocht blijken dat je iets vergeten bent, dan kan je het altijd kopen. In konbini, supermarkten en drogisten kan je alles krijgen. En in de grote steden kan ze zelfs je buitensport spullen aanvullen. Mocht je teveel spullen meegenomen hebben, dat overkomt de meeste henro, dan kan je na de klim van tempel 12 eens kritisch door je spullen heengaan en het restant in bewaring geven in Tukoshima of terugsturen naar huis. Dat heb ik gelukkig niet hoeven doen.